Tip 12 – Ga eens ont-moeten

door 8 mei 2018Tips

GA EENS ONT-MOETEN

Ga eens na wat je allemaal MOET op een dag, hetzij van jezelf of van een ander. Wanneer je onder de tien dingen komt, mag je van mij deze tip overslaan. Ik kom zelfs nog veel mensen tegen in mijn praktijk die moeten ontspannen van zichzelf, op zich een hilarische uitspraak, echter meestal wel met ernstige consequenties.

Een gedeelte van een gedicht van een mij onbekende auteur vat goed samen wat we met zijn allen bedoelen met ont-moeten:

“Ik wil mezelf nu graag ontmoeten
Verlost van uiterlijke schijn
Ik sta mij toe niets meer te moeten
En eindelijk mezelf te zijn”

Het moeten is een van de grote oorzaken van stress en burnout, wanneer ik mensen zeg wat hun eerste reactie is als ik hen zeg Jij moet is dat steevast Ik moet helemaal niks ! Dat zegt genoeg. Mensen schieten direct in de weerstand en de ironie is dus dat wanneer ik veelvuldig van mezelf dingen moet, ik mezelf in de weerstand zet en dit kost enorm veel energie.

In zekere zin is het tegenovergestelde is ook waar. Wanneer ik mensen vraag Wat wil jij ? het vaak angstvallig stil blijft en bij herhaling van dezelfde vraag veel mensen zelfs wanhopig worden. We zijn zogezegd in de ontwikkeling naar volwassenen geworden tot moet-mensjes in plaats van wil-mensjes. Let maar eens op kinderen, zij geven bijna alleen aan wat ze willen en wanneer ze iets moeten of niet mogen is het gelijk onweer.

Hoe dan ?

Wees jezelf vandaag eens bewust hoe vaak je het woord moeten of ik moet gebruikt, hetzij in jouw uitspraken en ook in jouw gedachten, turf deze maar eens.

Vervang dan alle moeten en ik moet eens naar ik wil ….. en zet erachter wat jij echt wilt in plaats van wat je zou moeten. Maak er gerust een dagboekje van.

Referenties

Wat zeggen anderen over Ynco?

“Bij deze wil ik je ontzettend bedanken voor alles. De coaching, de gesprekken, inzichten die je me gegeven hebt. Ik voelde me begrepen en er heerst bij jou een ongedwongen, luchtige en prettige sfeer.”

 

“Iedere keer dat ik bij jou was, veranderde er iets in mij, daardoor zie ik nu weer mogelijkheden. Ik kies zelf wat en met welke mogelijkheden ik iets wil. Fijn dat ik die energie weer heb.”

 

“De sessies hebben resultaten opgeleverd die ik in een jaar lang therapie nog niet heb gehad.”

 

“Het bleek dat ik in mijn angst voor de angst voor hyperventileren niet meer kon functioneren. Als ik tegen vrienden of familie zeg dat het in één sessie is opgelost, zie ik nog steeds ongeloof en ‘ja zal wel’-reacties.”

 

“In het begin vond ik het een beetje onwennig, tot ik merkte wat het me opleverde. Ynco benoemt dingen heel duidelijk en is achteraf heel erg open en fijn in de nabespreking.”

 

“Het gaat goed met me, ik voel me heel erg prettig momenteel. Mogelijk dat ik het roer zelfs om ga gooien (qua werk dan) mede omdat ik heb ingezien dat ik voor mezelf leef, en dat enkel mijn geluk bijdraagt aan mijzelf.”

 

WordPress Lightbox Plugin